Co należałoby znać na temat metod nagrzewania w zimie ogródków restauracyjnych.

Posted by

Prowadzenie biznesu restauracyjnego zimą stawia wyzwania, których próżno poszukiwać latem. Jeżeli uwzględnić bar lub restaurację, której kluczową atrakcją – oczywiście poza posiłkami z karty oraz salą właściwą – jest ogródek, gdzie klienci kochają spędzać czas, w zimie będzie to praktycznie niemożliwe. Są niemniej jednak rozwiązania, które przywracają możliwość wykorzystywania ogródków nawet w tym czasie, jak wokół dokucza zimno.

Jest kilka metod rozgrzewania lokalu: da się je ocieplić kominkiem, kaloryferami z centralnym nagrzewaniem na paliwa stałe bądź gazowe, a również grzanie miejskie. Kłopot rozpoczyna się, kiedy trzeba nagrzać obszar na zewnątrz. W takim wypadku niezwykle dobrym pomysłem staje się promiennik podczerwieni. Taki sprzęt różnych wymiarów oraz w kształcie walca bądź – coraz to popularniejsze – w kształcie płaskiego obrazu jest w stanie nagrzać pomieszczenie a także pozwala przez długi czas cieszyć się ciepłem. Dodatkowo promienniki są skuteczniejsze od zwykłych elektrycznych kaloryferów, jednak ich ciągłe i długotrwałe użytkowanie to niemniej jednak spory koszt w postaci zużytej energii elektrycznej, w następstwie tego ciągłe ocieplanie w taki sposób właściwie nie jest możliwe.

promiennik podczerwieni

Miejscowe ogrzewanie stołów jest niemniej jednak intrygującym sposobem na możliwość korzystania z ogródka, natomiast dobrze dostosowane promienniki podczerwieni nie tylko wypełnią swoją funkcję grzewczą, lecz też będą tworzyły cieszący oko element wystroju wnętrza. Zestawienie miłego z pożytecznym zawsze daje najlepsze efekty.

Panele na ścianach da się także użyć na przykład w łazienkach, w których będą na nich przyklejone reklamy związane z działalnością, a podczerwień i tak bez problemu przeniknie przez reklamę oraz nagrzeje pomieszczenie. Grzejniki te stanowią bezpieczne źródło ciepła, oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku – same grzejniki również się rozgrzewają, zatem przykładanie do nich gołej dłoni kończy się tak samo, jak w momencie dotknięcia tradycyjnego grzejnika.

promiennik podczerwieni

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *