Prawdziwi miłośniki kawy, wiedzą, że to, co kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna” kawą w żadnym wypadku nie jest. Jest jedynie napojem kawopodobnym. Naturalny smak, aromat i doznania oferuje dopiero kawa ziarnista. W sklepach proponowanych jest dużo marek kaw gotowych do zaparzenia. Są to już zmielone ziarna. Kawę mieloną parzyć wolno zarówno „tradycyjnie”, czyli po turecku, jak i korzystać do przygotowywania kawowych specjałów z ekspresu, takich jak espresso czy latte. Jednakże jeszcze lepszym wyborem jest postawienie na kawę kupowaną w formie ziaren i zainwestowanie we własny młynek do niej. Nic nie równa się smakowi wyśmienitej jakościowo, aromatycznej, dopiero co zmielonej tuż przed zaparzeniem ziarnistej kawy.
Kawa ziarnista symbolizuje naturalnie dłuższy okres przygotowywania, jednakże odwdzięcza się niepowtarzalnością przyrządzonego z niej naparu. Natomiast
herbata ziołowa to napój szczególny: pobudzający, inspirujący, towarzyszący częstokroć pracy twórczej, ale też rodzinnym, jak zarówno towarzyskim i urzędowym spotkaniom. Jej wyrabianie może służyć celebracji razem spędzonych w gronie bliskich chwil. Poczęstowanie natomiast wyborną kawą ważnego gościa z pewnością wpłynie na wyśmienity odbiór naszej osoby w jego oczach. Kawa ziarnista znaczy postawienie na jakość, selekcja tego, co lepsze, kosztem tego, co prędkie i wygodne.
Picie kawy ma rzetelnie umocnione położenie w naszej kulturze. Pija się ją również w mieszkaniu, jak i w pracy, podaje przy rozmaitych okazjach. Multum osób nie wyobraża sobie ranka lub popołudnia pozbawionego smaku tego wybornego napitku. Gorzki smak kawy idealnie współgra z fragmentem ulubionego ciasta czy kostką rozkosznej czekolady. Rytuał popijania kawy to z pewnością pewna przyjemność, na jaką sami sobie zezwalamy. Warto ofiarować trochę więcej czasu, wybierając odpowiednie ziarna oraz osobiście je mieląc, aby ta rozkosz była jeszcze pełniejsza.
Kawa ziarnista, czy rozpuszczalna?
Posted by